luni, 28 februarie 2011

E ziua martisorului


A venit si 1 martie. Aici a venit cu frig si fulgi care cern ca faina prin sita fina. Dar aici 1 martie nu e ziua martisorului, care nu exista aici, ci se sarbatoreste ziua in care oamenii au iesit cu piepturile goale in strada strigand"Manse!!"adica "Ura". A inceput revolutia impotriva colonialistilor japonezi. In 1919. Astazi flutura drapele pe strazi, se organizeaza festivitati. Si desigur avem liber.

Deci nu avem ghiocei, nu ii vad inflorind aici , pe nici o taraba sau la gurile de metrou nu sunt buchetele de vanzare. Nu exista ghiocei . Si mi-e tare dor de ei ...sunt florile ce le primeam cel mai des de ziua mea, caci garoafele erau o raritate, sau prietenii stateau ore intregi la coada sa ia 3 boboci de garoafa ce nu reuseau sa infloresca niciodata. Imi plac mult albii clopotei, ii vad in vis, in felicitarile ce le primesc prin e-mail ...Am gasit si aici pe insula Jeju ghioceii aceia mari,cu 2-3 flori pe tija, luscute cum se numesc pe valea Gurghiului.

Si martisoare am intr-o cutie primite acum cativa ani de acasa...E un obicei ce nu exista aici, sa prinzi un martisor in piept, sa urezi de bine...

Voi cumpara cateva lalele si ...ma voi delecta cu amintirea cand eram in generala si aveam pieptul plin de martisoare , ne laudam care are mai multe si mai frumoase, de ...cat de populare eram in randul baietilor.

Trece timpul, zboara lunile, aducand cu ele cate o sarbatoare. Bucurati-va de ele, si de frumusetea ce o aduc micutele floricele imaculate. Daruiti un martisor si o urare din inima celor dragi.

3 comentarii:

  1. Draguta Jeny, iti doresc sa ai parte de o primavara frumoasa, plina de flori. de zambete si de voie buna..iti trimit din toata inima un buchet de gingasi ghiocei si un martisor cu trifoi si cu gargarita sa-ti poarte noroc...nici in Bucuresti nu a venit cu adevarat primavara, chiar a nins de dimineata si e destul de frig..eu sunt de loc din Gura-Humorului(jud Suceava) si la noi cand eram mica era obiceiul de 1 Martie ca fetele sa daruiasca martisoare baietilor..era asa de frumos sa-i vezi decorati ca niste mici generali..si de 8 Martie fetele erau rasfatate cu ciocolata, flori si felicitari..mi-e dor de acele vremuri...aici in Bucuresti lumea e prea grabita sa mai pastreze obiceiurile noastre traditionale...rar mai vezi pe cineva cu un martisor in piept(parca le e rusine de acest frumos simbol al primaverii)

    RăspundețiȘtergere
  2. Da pacat mare ca nu se mai poarta martisoare in piept... Si frumoasa obiceiuri avem, dar la fel din pacate au ramas in memoria noastra.
    Multumesc pt mesaje.

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Jeny nici aici nu a venit primavara ,ce dor imi este de caldura de soare,a nins toata ziua,este tare frig,au inceput babele si ele sunt rele si uricioase.Ghiocei?aici sunt cu sutele,imi aduc aminte cum mergeam in padure dupa ei ,era o mare alba si verde,erau minunati,martisoarele ,nu se mai poarta ,doar fetitele la scoala,nu am vazut o doamna sau domnisoara sa aiba in piept un martisor,se cumpara, dar se pun undeva intr-un sertar.Asa e lumea e prea grabita si prea ocupata sa mai vada frumusetea martisorului.

    RăspundețiȘtergere