joi, 30 iulie 2015

Amintiri din sauna

O luna plina pe a carei fata se alearga umbrele de nori lumineaza printre acoperisuri . E zapuseala, discomfort termic nu atat din cauza temperaturilor ridicate cat din cauza umezelii.
Azi am facut un pic de ordine prin balamucul din bucatarie. De cand am inchis restaurantul si am carat acasa cutii cu "minuni" , casa e ca un depozit acum. Nu prea imi place, dar nici sa arunc nu pot , toate lucrurile pe care le-am adunat acolo, un mic colt de Romanie, artizanaturi, masti, cani Dracula, farfurii de lut pictate, sticle cu bauturi din bar,etc...stau si asteapta cuminti sa fie puse iar in valoare de cineva, candva...
Am transpirat cred ca doua fluvii de ape, soare neclar dar pacatos, umezeala se lipeste de toate si de toti, parca as fi o caracatita lipicioasa. Spal pe jos si nu se usuca. E vremea cea mai neplacuta acum.
Dupa ce am reusit sa termin, am zis sa merg la sauna, sa dau jegul jos, fiind sigura ca voi veni acasa mai usoara cu cateva kg...dar nu a vrut sa se lase de mine(jegul).
 Aici e cat se poate de normal baile acestea publice cu sauna ce sunt f frecventate , de toti oricand. Daca nu ai unde dormi o noapte , ca sa nu dai banii la vreun motel , stai acolo si dormi linistit. Ca un colt de podea calda si o perna de lemn gasesti. Plus ca faci si dus , bei cafea si ai si mini restaurant unde poti manca.
Unele saune sunt atat de aglomerate, am zis ca sunt in gara de Nord. Mai ales ca unii taraiau ditai geamantanele dupa ei....
Si ma intorc cu gandul la amintirile mele din...sauna.  Prima data am fost cu o prietena romanca ca mine, ce era aici de vreo juma de an si stia "mersul". M-a vazut albaaaa pe picioare, si a pus diagnosticul: jeg! La baie cu tine! Acasa ,adica in casele vechi ,nu exista cada de baie, nici ghiuveta, doar dus si robineti . Toti se duc la marea baie comunala. Io , aia venita din cort (pai ma intrebau unii coreeni daca avem blocuri si vile, ca la tv-ul de aici au vazut doar darapanaturile si corturile unde filmau saracii si copii strazii)am zis ca baia e pt  homleshi ,( ca vazusem eu in Constanta cum ieseu vreo 2 cu palarii mari si mustati imbarligate tantosi nevoie mare din baia publica ce era pe langa Tomis) , dar uite ca aici e la la mare cautare si tot popurul merge. Iti iei cosuletul cu cele de trebuinta, sapun , sampon, periute de dinti si alte acareturi , plus frecatoarea si ...in pielea goala intri in baie. Bazine mari cu apa calda , fierbinte sau rece , iei scaunelul si dupa ce te inmoi bine unde vrei, treci la frecat jeg. Fiecare bucatica de piele e frecata si rasfrecata de dai jos sapte piei. Daca ai bani si esti mai cucoana, te dai pe mana unei matusi ce are grija de ...pielea ta contra cost desigur. Apoi jegul iese mai bine daca e si barfit, asa ca e o harmalaie ca la piata.Se pune tara la cale, se injura sotii, urla puradeii ce alearga peste tot... Daca esti solo, rogi vreo baba sa te frece pe spate. Clatit, dat cu tot felul de pomaduri si gata baia , ce dureaza vreo cateva ore bune.
 Apoi am fost intr-un sat la sauna, si vazut o shmecherie: o roata cu o frecatoare pe ea. Mai !!! vine o babuta , apasa pe buton si ...roata se invarte si o freaca pe spate ! Eeeee...zic eu. Buna treaba , desi in Seul nu am vazut asa ceva.
 Acum s-au modernizat mult saunele. Adevarate mini orase. Au piscine, sali de sauna, fierbinte, cu gheata, cu sare, cu jad, cu nisip fierbinte, cu lut, cu oxigen, cu pietre din nush ce vulcan incinse de zici ca esti in iad, sali de masaj sportiv, facial, tailandez, karaoke, sala de fitness, jocuri pe calculator, sau alte masinute pt copii mici si mari, restaurante si cafenele...Nu iti ajunge o zi sa treci prin toate salile si vreo juma de salar .
 Apoi cred ca ar trebui sa ma apuc de scris cartea aia...ca amintiri am destule,
dar ajunge pt azi . Ca e deja ...maine!

3 comentarii:

  1. Umbla vorba prin targ ca speranta-i aia care moare ultima,adica mai pe intelesul meu, daca vreodata se sfarseste pamantul,lumea asta,imediat dupa el/ea(pamantul/lumea)se duce si speranta.Dispare...se alege praful de ea.De speranta,desigur.De la o vreme am inceput sa ma indoiesc de vorba asta cu talc pentru ca mi-am cam pierdut speranta ca tu mai ai vreo placere,sau timp sa ne mai scri una, alta.Cand eram gata,gata sa dau bir cu fugitii si sa nu-ti mai vizitez blogul,ce sa vezi?O noua povestioara scrisa cu har,asa cum sti numai tu.Hopa ! Hopa ! Mi-am zis eu,mie.Te pomenesti ca-i adevarata zicala cu speranta.Tot eu mi-am zis ,mie.Am citit pe nerasuflate tot ce-ai scris,m-am piscat singura de obraz sa fiu sigura ca nu visez,iar am citit,obrazul e rosu de la " verificare ",in concluzie,nu exista nici un dubiu...." speranta-i aia care moare ultima "Ceva nu am inteles din povestioara ta.....pana la urma ai fost la sauna sa te scapi de sudori,sau nu ai fost ?Daca nu ai fost,lasa si tu pana la iarna,cand iti incalzesti si oasele.Acu' te duci degeaba.Pana ajungi acasa de la sauna,te mai trec cateva randuri de ape sarate.Iti duci pielea degeaba.Te imbratisez cu drag si abia astept urmatoarea poveste adevarata.Acum,ca am descoperit chestia cu speranta, nu mai poti sa ne lasi de izbeliste.

    RăspundețiȘtergere
  2. Offff ....Mariana . Am ras citind comentariul tau. Eram in autobuz si se uita lumea la mine, hohoteam...Am fost la sauna , intorcandu-ma de acolo ma hlizeam la luna plina. Dar jegul nu se lasa de mine oricat am frecat,Si de acolo aminitirile mele...
    Eu voi veni acasa prin august, ma intreb daca ne putem vedea...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ne putem vedea.Aveam pe undeva adresa ta de e-mail,dar nu mai gasesc hartiuta unde am notat-o.Poate imi spui tu unde sa-ti scriu si ne intelegem asa mai pe indelete cum sa facem posibila intalnirea intre continente.

      Ștergere