vineri, 31 iulie 2015

Ultima zi de Cuptor

Inca o zi din luna lui Cuptor , ultima de fapt. Si ne-a fript pe rupte , sa nu ii uitam numele. Am iesit totusi din casa, ca macar afara mai adia o umbra de vant. Luat sot si paturica si directia parc. Ce bineee!!!! Adie vantul, umbra , si un concert extraordinar sustinut pe tonuri inalte de ...cicade ! Un fel de muste mari frate , mari nu gluma ce concerteaza in zilele fierbinti de vara. Greu le vezi prin copaci, is camuflate bine.
 Dupa ce am ancorat sotul pe o banca la umbra cu o cafea cu gheata in fata , am inchiriat o bicicla si ...pedalati va rog!  Frumos acolo, super amenajat, ai drum pt biciclete in sens unic, ai alee pt pietoni , separate, asa ca da-i surioara la pedale. Cred ca au trecut vreo 2 ani de cand am incalecat ultima data saua, am cam pedalat in opturi pe acolo, noroc ca nu era aglomerat.  Zbenguia vantul in plete, eu ma simteam ca o pustoaica , acolo, pe faleza din Mangalia unde am invatat prima data sa ma dau cu bicla.
 Cum nu pot sta toata ziua in parc (desi in aste zile lumea s-a mutat cu catel cu purcel pe malul raului Han si acolo dorm noaptea sub cerul liber sau in corturi) am venit acasa.
  Aici e un obicei , sa maninci supe fierbinti si pline de proteine, ex :supa de pui "samghetang", fiarta cu radacini ,scoarta de copac, coarne de cerb, tufe tepoase si alte buruieni aromate.   Curg apele pe tine de zici ca esti sub dus. Daca mai descanti si cu un pahar de soju , esti super tare.
 Na, ca iar ma intorc in timp, amintindu-mi prima mea aventura ....de pui!
Lucram la o fabrica unde se faceau piese pt tv-uri , video-uri si alte aparate, prin `nouashpa`. Numa muieri una si una. Si intr-o zi de cuptor in pauza de o tigara ma intreaba daca merg sa maninc pui. Pai de ce pui? Eeee...nu orice pui ci "samghetang" pt ca azi e "bok nal"si asa e obiceiul.
Sa nu ies tocmai eu din obicei , am luat copii si am plecat in piata sa vad cu ce se mainca ala. Intrebat pe ici pe colo, si am ajuns la un restaurant ce vindea mancarica miraculoasa, ce te scapa de caldura si deshidratare.
Aoleu muica!!!! Ditai puiul intreg se lafaia in oala de lut ce clocotea in fata mea. Copiilor le-am luat una impartita in doua, bucurie mare le-am facut. Nu prea ne permiteam luxul restaurantelor...
Si ca sa fiu de bon ton , iau si o sticla ...asa mai mica de udatura autohtona. Dai cu fiertura , dai cu un pahar...am inceput sa ma simt bineeee...eee...Piguleam carnita, dar uite ca era si umplut cu orez puisorul. Buna mancarica , era si o radacina de ginseng prin oala, acum sa tot traiesc o suta de ani!
 Deci in calendarul de aici , scrie frumos: chobok....chungbok...malbok... adica trei zile de supite fierbinti si hranitoare. Anul asta iulie 13...23 ...si august 12 !
Prima se maninca samghetang, apoi ii dai cu chuotang si dupa cu...yong yangtang !
 Asa ca ne luaram la revedere de la Cuptor.....

2 comentarii:

  1. Plina de invidie si pofte omenesti(dupa ce am citit) mi-am facut rapid un shin ramyun imbunatatit cu un ou si niste foite de ceapa verde culese rapid din ghiveciul de pe balcon, numa' asa ca sa ma treaca si pe mine sudorile.Sa-ti spui drept am asudat cat sa sarbatoresc toate cele trei zile(chobok,chungbok si malbok)intr-una singura, mai ales ca afara e o temperatura numai buna sa fierbi ciorba fara foc.Soju nu am baut(desi am si din ala) ca mi-era ca trebuie sa chem salvarea,dupa.Ori politia,ca eu is cam rea la betie.Hi,hi,hi.Familia nu am omenit-o,ca oricum ei nu au citit povestioara ta si asa am facut si economie la marfa.Mai bag la burtica un ramyun din asta de-ti ies ochii din cap si in 12 august ca sa ma asortez cu voi.Poate-i trag si cateva dusti de soju,tot pentru asortare.Imi iau si eu la revedere de la Cuptor,desi inca nu simt ca am iesit din el,pt ca afara e o caldura de sa-ti iei campii si sa fugi in Alaska.

    RăspundețiȘtergere
  2. E bun si ramen-ul mai ales ca e iuteeeee....Nu ma prea omor cu ele, nu imi plac pastele prea mult. Eu abia astept sa servesc o coirba de fasole verde cu iaurt si usturoi, fasole verde scazuta si alte nimicuri culinare ca la mama acasa. E mailul e usor ...jenny_pop @yahoo.com

    RăspundețiȘtergere