duminică, 13 ianuarie 2019

IARNA PE ULITA!

E iarna in calendar. 13 ianuarie an de gratie 2019! Iarna pe ulita mea e asa cum trebuie. Asa cum e cea din povesti, sau mai bine cea din amintirile copilariei. Ninge cu zapada coamelor de cai, ninge ca intr-o poveste la fereastra!!!
Ca intr-o poveste! povestea iernii pe ulita copilariei...
-...desteptarea ! ca va pisati in pat! asa suna "ceasul" desteptator, adica tata.
Incercam sa ne ridicam din cel pat numit canapeu, dintre amestecul de haine , paturi, lepedeie si alte bodroante, cu ochii carpiti de somn. Pe cand sa zicem ca am reusit , se aude iar:
-...directia parau! fuga mars! 
Asa ca desculti, in ceva camasute si nadragi inotam prin ometul pana la genunchi spre paraul ce susura pe sub stratul de gheata. Apoi trebuia sa te speli ca de nu aveai apa pe fata, iar faceai drumul la parau. Ajungeam clantanind in casa...
...Si asa incepeau zilele vacantei de iarna la bunica. Ardea focul in fiteu, cald in casa, aranjam canapeul (unde dormeam vreo 4-5 copii), mamaliga era gata, laptele fiert , blidele si  lingurile pe masa, spuneam Tatal Nostru si pofta buna!
Crepat de lemne, le caram cu bratul in lada de sub fiteu , unde era imparatia motanului. Si cam atat de munca!
...niiiha!!! ....vineeee !!!...tulai !!!...porneam concursul de saniute chiraind si tipand.
Dalma era chiar langa casa, panta abrupta, noi micii shumaheri, struneam bolizii.Coborare la simplu sau dublu.
Iese mosul sa dea de mancare la oi ...incepe sa strige la noi si sa suduie ca am rupt gardul de la cosari cu saniile noastre. Adevarul e ca bolizii naravasi nu aveau opreala pana in gard.
Doamne ce fain era! Mucii ne atarnau lumanari la nas, mainile erau rosii si mai verificam din cand in cand cate deste mai aveam...dar cel mai tare era cand intram in casa. Ometul era batucit pe haine, ne chinuiam sa ne dam cizmile de guma jos. Si urma faza cu obielele ce  erau tabla!  stateau drepte-bat! Urma concursul :care obiala rezista cel mai mult in pozitia  drepti!
Da, asa era, cizme de cauciuc in care bagam picioarele infasurate in obiele.Ca incaltarile cele de"oras"se udau in 10 min .
Tavalitul prin omat, frecusul pe fata, bagatul omatului pe spate sau in san...nimicuri ce ne faceau fericiti. 
In ler se coceau merele, pe fiteu erau boturile cu branza facuta de mosu la stana si batuta in berbinta. 
...Si incepeau sa colinde mosu si bunica. Ce frumos cantau! "ce vedere minunaaata! langa Viflaim s-a-raaata!"
La feresti  a inceput sa ninga iar! Ninge cu zapada coamelor de cai...
... Si a fost iarna pe ulita copilariei mele...iarna am si acum pe aceeasi ulita, unde alearga singura o sanie in cautarea copilariei!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu