miercuri, 22 aprilie 2020

Natasha si pestele

Sunt o pestoaica, nu, o sirena zic eu. Stelele au sclipit in pesti cand m-am nascut. Acum cica sunt doi pesti, unu inoata in aval, altul in amonte...Eu am incercat ambele sensuri.
  ...am lasat malul marii mele negre, sa haladuiesc pe alte maluri de mari straine, de fapt sunt inconjurata de ele, numa bine pentru pestele de mine. Si balta are mult peste aici, pesti grasi si tarcati, slabi ca un tar , pesti lungi ca sulita , pesti mici sau mari, pesti mustaciosi , pesti cheliosi, ce mai , vazuti sau nevazuti pe alte maluri de mari.
...si cum marile de aici, din tara diminetilor calme  sunt pline de atatia pesti, se dedica lor toata natia. Tot ce inoata, misca sau zboara prin mare, e mancabil. Castravetii, rosiile, putze de mare, sunt delicatese. Deci...nu te plictisesti holbandu-te la ei in bazinele de pe trotuare, minunandu-te cum inoata calamarul cu curu`nainte, cum scot limba la tine scoicile , cum fac balet crevetii(ce dor imi era de garizii nostri fierti si vanduti cu lingura sau la cornete pe terasele de la malul marii mele!), si pestii se bat in cozi misunand gramada. Wow! nu e nevoie sa platesti bilet ca la acvariu de la noi, e gratis si cam peste tot.
    Intr-o zi cu soare si voie buna, Natasha e invitata la un restaurant de"lux", sa serveasca delicatese , adica tocmai aratari ce inoata prin bazine. Why not? Gurmanda si curioasa din fire, astepta cuminte in banca ei(oricum discutia ce se infiripase era in "pasareasca"si nu prea intelegea mare lucru). Apar farfurioare cu frunze de salata si alte buruieni , oua de prepelita, ceva sosuri iuti de iti sar ochii, peste prajit din categorie necunoascuta, calamar crud taiat fideluta, "rosiile" de mare ce miros atat de puternic a amoniac, nici vorba sa le pot manca," castravetii" cartilaginosi, dar mai acceptabili, apoi acele "putishoare " roz, ce sincer m-au cucerit , fiind moi si dulci(sic!).
   ...Si vine eroul principal!!! Pe un platou mare, calare pe ceva fidea sticloasa, trona un peste mare. Carnita lui era taiata artistic feliute, puse asa , ca solzii una langa alta, pe sheletul de oase, deci tot peste era, dar ciudat arata hacuit si pus in forma initiala. 
- Mananca, aude, e foarte crud si proaspat.
  Apuca cu incredere "ciocaracele" adica betele ce tin loc de furculita si ..la atac!!! 
Dar...Incremeneste cu mana in aer...pestele se uita fix la ea, cu ochi mari si sticlosi. Si...si ...incepe sa cashte botul si sa strige: -hei! ce faci? Criminalo! nu vezi ca sunt viu ? Cum poti manca carnita mea? 
A crezut ca e o parere, dupa primul soc, da sa apuce carnea. Dar ! Pestele casca botul larg  si da din buze marunt si des!!! Se holba la el , nu pricepea...Se uita in jur, toti se delectau cu carnita bietului peste viu! 
   Ce e asta? Cum sa manance asa ceva? Ochii o urmareau mereu si strigatul de ajutor , era prea mult! A apucat-o plansul.
Vine seful bucatar mandru nevoie mare , sa intrebe daca ne place platoul artistic facut. Vede lacrimile Natashei si ramane derutat, nu stie care e problema. Se fastaceste, intreaba . 
- Pai e viu!!! cum poti sa pui pe masa asa ceva? si sa intrebi de ce nu mananc?
 A ramas interzis saracul! El care astepta laude...vede lacrimi si plangeri...
   Au incercat toti sa explice, ca e cea mai buna dovada ca pestele este foarte proaspat si nu e mort de-o saptamana , e o delicatesa pestele crud. De care cei de aici , din tara diminetilor calme , sunt foarte mandri. E "un preparat" ce isi pastreaza toate calitatile, cu toate proteinele, vitaminele, si alte bucurii necesare organismului.
    E clar ca a ramas doar cu expicatiile, ca nu a avut puterea sa se atinga de bietul peste.
   Dar cu prima ocazie cand a ajuns sa serveasca alte vietati crude direct din bazine, a cerut expres sa fie aduse fara cap! Si fara alte expicatii de a proba ca e fresh! 
 Acum se plimba Natasha printre vietati, prinde garidele de coada, ii rupe capatana si se indulceste cu carnita moale si cat se poate de fresh, acolo, direct pe vaporul ce il prinde. 

 - Hai la pesteeee!!!! 
- Dar nu f..te? zice doamna rujata frumos.
- Nu f...te doamna ca e mort! 


   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu