sâmbătă, 25 iulie 2009

Festivalul

Bine ati venit la Festivalul Valea Gurghiului, Valea Regilor!
Un festival ce cuprinde toate satele scaldate de apele Gurghiului , anuntat cu banere si reclame prin ziare. Am avut sansa sa fiu acasa in Romania si sa fiu acasa la ai mei acolo pe valea Gurghiului si nu puteam sa ratez ocazia, nu?
Mai ales ca era prima editie.....Am vrut sa vad cum se poate ajunge acolo si .. ..am urcat in microbuzul anuntat de primaria orasului Tg-Mures ca va face legatura cu platoul unde se tine festivalul, in satul Ibanestii de padure. Am ajuns in apropierea parcarii, multe masini , de la vechile Dacii si IMS-uri pana la cele mai noi tipuri de mertane sau alte masini aduse de afara. Am mers pe jos prin cateva balti si pietroaie, las ca inca nu o ajuns sa paveze drumu` zice cineva. Am urcat pe platou ...acolo zarva mare. Se tot pregateau se aranjau, ca am aflat ca va veni prefectul si ministrul Nicolaescu. Nu-i bai zic ca-i las loc pt toti. Si incep sa dau ocol. Mi-au atras atentia camerele aranjate in stilul fiecarui sat. Pana si podul Hodacului a fost construit in miniatura .Deci erau acolo tinda aranjata, bucataria cu fiteul si cosarca cu lemne, camera cu razboiul de tesut, cu vartelnita si...no ca am uitat cum ii zice , unde se pune pt tesut, lada de zestre,...totul asa cum stiam ca este casa bunicilor. Si mi-au dat lacrimile. Lipsea vocea bunicii ce ne chema la un blid de frecatei. Si tot plimbandu-ma ...uite ca au venit si invitatii. Ministrul si prefectul judetului, regele Mihai nu a putut veni, dar a delegat pe cineva in numele lui. Regele are acolo in Lapusna o casa de vanatoare. Si au fost intampinati cu pita si sare. Apoi o taiat funda la podul Hodacului. Si a inceput sfintirea Troitei,de un sobor de preoti. Si...muzica buna pe scena cu Nicolae -Furdui -Iancu, Sofia Vicoveanca, Veta Biris si alti interpreti indragiti. Plus ansamblul de dansuri Hodaceana si Hodacel.
Dar din nefericire, oamenii au uitat sa mai joace. Preferau sa asculte muzica si sa infulece mititeii sau puii pe gratar si sa goleasca halbele. Eram singura care ma chinuiam sa fac gauri in glod cu tocurile de la sandalele fandosite ce le aveam. Dar usurel s-o mai prins vreo cativa in hora ce o invartea cu maiestrie Sofia Vicoveanca. Am ras si plans de bucurie, am vorbit cu solistii, facut poze multe si topait cat am putut. Dar am vazut si un concurs de taiat bustenii cu drujba. Si am pus blidu` sa primesc si eu o portie de mamaliga facuta la ceaun acolo.
Am vazut si frumoasele viori facute de maestrul Gliga , si fluierele , scultura in piatra , plus cazanul de tuica alambicat ce prepara renumita palinca(pe care am gustat-o desigur). Ar fi fost bine desigur daca ar fi fost actiuni ce sa implice lumea mai mult. Alte concursuri , pt simplii oameni prezenti acolo, sa plece acasa cu amintiri de neuitatat.
Am mai fost in Romania dar din pacate nu in perioada festivalului de pe valea Gurghiului. L-am prins pe cel din Tg-Mures. Despre care voi scrie data viitoare.
3 comentarii: