miercuri, 18 iulie 2012

A sunat clopotelul...

Da , a sunat pt ultima data marti. Ora de facut paine si alte delicatese. De la sf lunii aprilie pana acum am invatat sa fac paine asa ..ca pe aici. Pai de cand am aterizat in tara asta acum vreo 18 ani mai bine,  tot numar boabele de orez cu betele. Imi aduc aminte ca imi cumparase sotul o franzela a doua zi  de la sosirea mea, ce s-a topit imediat. De atunci , am incercat tot felul de painici. Vorba lui tata, "imi dai cozonac sa maninc cu ciorba iute???" Cam asa e painea pe aici, foarte usoara, pufoasa, dulce , fara spor. Ei zic paine, eu zic ceva intre paine si cozonac.In afara de franzela aceea ce prospata e ok( a doua zi tragi de ea ca de gumarii bunicii), restul e dulce. Am incercat sa fac paine ca la noi, cumparat cuptor, faina....si a iesit asa...un bolovanel. Ceva nu mergea. Faina 3 zerouri ...rascolit rafturile, se uita la mine vanzatoarea ca la extraterestri ca masor faina in zerouri!!! deci egal cu...zero cautarea mea.
Asa ca papat cozonac cu ciorbe iuti. Dar ma intrebam cum de iese paine aasa de mare si pufoasa. Ei , am descoperit reteta.


Pe cand eram somera, incepusem cursul de bucatarie coreeana , despre care am scris si care s-a terminat in iunie pe la jumatea lunii. Ei , doamna de la birou mi-a zis ca e un curs gratis oferit de guvern pt integrarea cucoanelor somere si de alta natie in campul muncii. Curs de cofetarie, in acelasi loc , doar ca dimineata , 2 zile pe sapt. Gratis nik de zis, dar am primit carti pt testul scris si practic, plus...bani!  Sa tot mergi la scoala asa! Platit drumul si pranzul in zilele de scoala. bani care au intrat in banca in contul meu. Deci inveti practic  , teoretic si poti da examen pt diploma de  calificare . Eu nu am nevoie zic io, gandind ca am una in dosar made la Romania. Dar de ce nu? Asa ca am invatat 24 de retete de paine.Simpla, cu castane dulci, cu porumb, cu lapte, crema , etc.
Si am intalnit aici femei din alte tari. Maria Mei din Filipine, Nudira din Uzbekistan, din Japonia . Dar majoritatea erau din China. sa vezi acolo scranteli de limbi cand era pauza...Unele dintre ele au dat examen si au luat diploma de calificare, altele nu au dat sau nu au luat. Dar eu zic ca placerea de a face ceva cu mainile tale, ceva cu care ne laudam acasa, caci ce faceam imparteam si duceam acasa. Si eu mi-am atins scopul, am invatat secretul painii !
Dar a fost ultima zi, in care am facut...grisine. Si iar m-a dus gandul la anii copilariei cand "fumam" cate un pachet de grisine...
La revedere tuturor! Si multe painici dolofane !

4 comentarii:

  1. Arata tare bine piinea asta,dar aspectul,vorba ta,e de cozonac.Nu-i bai,important e sa fie buna,iar grisinele mi-au facut si mie cu ochiul.Mi-au cam facut cu ochiul si piinicile alea de seamana a brinzoici,asa ca acum e musai sa merg sa maninc ceva dulce,ca de asta mi s-a facut pofta...de dulce...ha,ha.Bravo,Jeny,acum esti un bucatar chef pe cinste.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Arata a cozonac asa este. Iar cele cu aspect de branzoaice , sunt umplute cu crema de vanilie, aici nu avem branza, numai daca fac acasa. Iaurt fac, branza am incercat dar nu mi-a placut , probabil pt ca si laptele este degresat...

      Ștergere
  2. Bravo fata ,degeaba ai tu diploma in Romania ,ca acolo este alta mancare de peste,este bine ca ai putut invata cum se face mancarea Koreeana ,as vrea si eu un asa curs dar aici,poate,e pe bani ,cum nu sunt somera.Nu -i nimic cand vi acasa o sa ma inveti si pe mine secretele invatate de tine ,eu drept plata fac un tort mare sa il papam impreuna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai vazut care e treaba cu mancarea coreeana. Nu prea ti-a placut, mai ales ciorba de alge...ha...ha...Si sincer mie imi plac savarinele noastre si painea sa fie ...pita!

      Ștergere