vineri, 2 iunie 2017

Amintiri din tara diminetilor calme. Copile, mai deschide o usa !

Ziua copilului 1 iunie !? O fi oriunde dar nu aici. Aici nimic nu e ca oriunde. Nici macar anul scolar nu e cand credem noi.
...am ajuns aici pe 1 martie 1994 ! Ametita de tot ce vad, aud , maninc si respir. Pe alta lume, greu de inteles si descifrat. Si nu apuc sa ma dezmeticesc, ca pe 5 martie  ia fata cea mare de mana si hai ca incepe scoala! Cum nu avea cine sa imi explice , cum de incepe anul scolar acum, urmez si eu trupa la scoala din cartier. Eram mama de 4 zile...
 Fain in curtea scolii. Copii, parinti, harmalaie cat cuprinde. Acum eu, pierduta in amintirea primei mele zi de scoala, ma invarteam fara rost . Se holba lumea la mine, naiba stie ce ziceau , ma aratau cu degetul...Fata imi arata un tabel scris cu hieroglife, apoi ciripeste ceva si ma trage intr-o clasa cu bancute mici. Iar harmalaie, ciripeli in pasareasca, foiala. Cumnata imi explica cumva ca trebuie sa facem curat in clasa. Sa mai zica careva ca numai in Romania se face ! Dar cum era greu sa imi tot faca semne ce si unde sa fac, m-a trimis acasa.
Acolo ma uitam la cartile primite, la caiete, alte chitibusuri necesare. Si ma uitam cat de exaltata era fata....
Desigur ca nu am putut participa la educatia scolara, doar mergeam cu ea dimineata , si o asteptam sa termine si sa mergem acasa...pe drum imi arata cate ceva si imi spunea un cuvant"omma ! namu " Imi arata copacul. Asa invatam eu coreeana !
....pana intr-o zi , cand mi s-a spus sa nu mai merg la scoala! Era singurul loc unde mergeam, ca in rest nu aveam parte de plimbari. Si acum ? Un motiv cat se poate de bun: copii au inceput sa rada de fata ca eu, mama ei arat ciudat, ca un ...extraterestru !!!! Da , extraterestru ! Ca de! mamele lor nu erau blonde, cu nasul lung si ochii de o culoare ciudata: verzi! A plans sufletul din mine, am plans si eu lacrimi amare. Nu am mai mers la scoala ....

....cea mica fata statea acasa. Cum se pare ca aici toate sunt dupa alte legi concepute, nu pricepeam de ce  nu merge la gradinita...nu or fi pe aici, zic eu aia, care si acum imi aduc aminte de anii petrecuti cu pitici si zane. Dupa ce am luat copii la mine (nu voi intra in amanunte acum, poate in alta zi) , mai descoperisem eu cate ceva.
Ei, incepe anul doi de scoala , am luat si fata cea mica de mina si o duc la gradinita , gasisem una chiar langa scoala. Eeee  !!! Dar ce scriu eu alta lege ? Pai ...nu sunt locuri, inscrierile se fac din noiembrie- decembrie. Sunt particulare, se platesc lunar. Hmmm...ce bine e sa fii mamica straina de tot si toate, ramin copii pe dinafara.  Ce sa fac? Saraca fata nu stia nimic, eu degeaba stiu ca nu o pot invata! Si uite ca am descoperit un program ce iti aduce acasa niste foi cu intrebari si explicatii din diverse domenii pt copii. Invatasem sa citesc alfabetul asta imbarligat, dar naiba stie ce citeam!
Offf !!! Greu a fost ! Ma simt cumva vinovata ca din cauza mea, nu a mers la gradinita, Ca nu am putut sa ii dau educatia cea de baza.

.....ziua copilului e in martie pe 5. Am luat fetele si am mers la pizza. Nici eu si nici ele nu uitam prima zi a copilului la Pinochio pizza. ...Noi la scoala primeam bomboane de la invatatoare...

Dar ceea ce m-a intrigat cel mai mult a fost faptul ca aici bunicii sunt primii. Nu copii. Daca primea fata ceva de la mine, o ciocolata, o ducea la bunica care o punea...bine! Nu am vazut sa o imparta copiilor, sa vina cu ceva special pt ele. Toti se inchina batranilor. Eu nu am putut pricepe si gata. Bunica mea, desi primea ciocolata de la copii ei( a mele matusi ex) le impartea noua.
Chiar ma suparasem pe fata, ca din cei 2 bani ce ii aveam , i-am luat sa manince o prajiturica, ca sa nu se mai uite la alti copii , dar ea a dus-o lui bunica-sa ! Ce tot bine a pus-o!

Si acum le fac urari de ziua copilui . Nu mai mergem la pizza, acum mergem la un soju si un pui prajit .
Dar inca au probleme din cauza mamei extraterestru!  Pai e gata cu scoala, dar vine maritisul! Alte legi scrise sau nu pe care nu le pricep si nu le pot accepta !Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu