duminică, 30 mai 2010

La templu.




Am petrecut 2 zile si o noapte la tempul de pe insula Gang-hoa. Temple stay este programul care permite oricui ,ce va plati suma de 45 dolari ,sa guste din viata monahala de templu. Ca sunt coreeni ori straini...Ti se ofera haine acolo, pantaloni confortabili (care iti permit sa te asezi turceste si sa nu te simti inconfortabil) si o bluza ce are inscriptia templului. Vei incepe instructia cu baza, adica ti se explica legea ce sta la baza budhismului, plus 3 reguli de baza: liniste, nu se alearga, nu te lungesti confortabil...ha ha... si te invata sa te inchini . Daca credeti ca e usor...va inselati caci este un adevarat ritual ce trebuie respectat si care are 10 timpi(inchinare adica). Si fiecare o va face in fata preotului budhist pana o "prinde" bine.

Apoi am facut un tur al cladirilor ce se afla in incinta si ni s-a explicat ce rol are fiecare mic templu.Una dintre cladiri este templu principal unde este statuia lui Budha(aici erau 3 statui ale lui) , statui ce sunt facute din piatra , lemn sau metal si acoperite cu un strat f subtire de aur. Statuile de aici erau sculptate in lemn si aurite. Aici este locul unde se tin slujbele principale . Alaturi este tempul unde se roaga pt cei bolnavi, la cererea credinciosilor. Si acolo sunt statui.
Apoi urmeaza templu unde te rogi pt cei plecati dintre noi( e in credinta lor ca viata nu are sfarsit si se continua si dupa moarte , viata nu incepe cu nastera si nu se termina cu moartea ci exista sub forma de spirit ce la un moment dat va lua o forma , nu neaparat omeneasca.) Aici sunt multe statui si printre ele este una care are o carte pe cap , este cel ce stie pacatele fiecaruia caci sunt scrise in cartea aceea.Si in credinta lor , poti sa iti recunosti si ispasi pacatele si dupa ce ai trecut in forma de spirit timp de 49 de zile cat dureaza tranzitia spre a decide unde vei merge.
Se va servi masa numai cu "buriueni"cum le spun eu, adica plante culese de pe munte si preparate acolo la templu, si desigur orez. Nu manica carne de nici un fel si nici bauturi alcoolice nu se servesc acolo.
Va urma partea a doua.

Un comentariu:

  1. Uau mai lasat cu gura cascata 108 inchinari?nu stiu daca as fi rezistat.Este bine ca uneori sa ne trecem peste limite si sa incercam ceva nou.Ai dreptate ca nu stim sa ne traim viata ,suntem tot intr-un stres ,intro goana dupa bani si lucruri.

    RăspundețiȘtergere